Povestea românilor care visau să se întoarcă în țară, dar și-au construit o fermă în Canada: „Ai noștri nu ne vor acasă și îți mai dau și-o palmă să te trezești“

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Au muncit 30 de ani în străinătate și aveau planuri să revină în țară și să cumpere un teren. După mai multe încercări eșuate, un cuplu de români s-a văzut în ipostaza tristă de a renunța În schimb, au ridicat ferma la care visau în Canada.

Au vrut să se întoarcă în țară, să cumpere un teren și să clădească aici ferma la care visau și pentru care au muncit 30 de ani peste hotare. Dar nu a fost posibil, așa că s-au resemnat și s-au mutat în Canada.

Povestea românilor care visau să se întoarcă în țară, dar și-au construit o fermă în Canada

 

"Am pierdut trenul...

O trecut ceva ani de când încercăm să ne întoarcem la origini. Am fi dorit să găsim ceva asemănător cu ce avem momentan. Însă pe parcurs am înțeles că acasă sunt cu totul altfel de reguli și mentalitatea la nivel înalt lasă de dorit. Ne-am entuziasmat de atâtea ori, doar ca să aflăm că nu există documente adecvate pentru a putea cumpăra terenul dorit.

Si asta pentru că am apelat la notari pentru a verifica și înțelege statutul acelei proprietăți. Cum pot cumpăra ceva... să mă trezesc că într-o zi cu soare bate cineva la ușă, cică e John din Anglia, care se dă drept moștenitor, pierdut printre rândurile unor acte care nu au existat până la acel moment. O debandadă completă", explică femeia pe Facebook, potrivit Ziare.com.

Românca explică cum a încercat să cumpere un teren care, peste noapte, a ajuns de la 1000 la 10000 de euro.

"Am început să căutăm de pe vremea când hectarul era în jur de 1.000-1.500 de euro. Același proprietăți încă mai sunt pe piață astăzi cu uimitoarele prețuri de peste 10.000 de euro hectarul... și cu același lipsuri de documente.

Încă nu am câștigat milioane de dolari la loterie, și nici că le voi câștiga vreodată... pentru că nu joc. Parcă și acum mi-aduc aminte... eram la o terasă pe undeva la mare, cu mulți, mulți ani în urmă, și-o venit o tanti cu un papagal printre mese, papagalul a luat un pliculeț din coșul doamnei și scria așa "vei munci din greu toată viața, niciodată nu vei câștiga la loto". Am râs atunci, acuma plâng... o avut dreptate", spune femeia cu o urmă de amărăciune.

„Te mai și miroase că ești pe alte meleaguri... pac s-o dublat prețul“

 

De problema cu care s-au confruntat ei, și nume lipsa actelor, se lovesc însă mulți români.

"Dacă îți dorești atât de mult să vinzi acel teren, de ce nu își fac actele necesare pentru a putea face o tranzacție legală? Apoi mai sunt mulți deștepți care "donează" teren, și poți face tot ce dorești... să îți construiești casă, clădiri... gospodărie... cu alte cuvinte tot ce doresc ei este de a nu se deteriora terenul și să fie lucrat/ folosit de oameni gospodari, în timp ce ei dețin statut de proprietar. Stai puțin așa... deci eu să investesc, să fac totul țâtă de mâța iar tu să colectezi caimacul după ce se răcește laptele? Stai așa că nu-i așa.

Apoi chestia cu arendarea mă omoară. Ce faci frate dacă arendatorul decedează și nu sunt moștenitori? "Trezești" omul de fiecare dată când expiră contractul să-l întrebi dacă este mulțumit de arendator și dacă vrea să continue contractul? Uimitor cât de încurcate sunt lucrurile.

Momentan este plină țara cu terenuri puse la vânzare, dar sunt tare curioasă ce așteaptă mulți. Foarte mulți se joacă cu prețurile, mai rău ca la stock market. Te mai și miroase că ești pe alte meleaguri... pac s-o dublat prețul și te ia de necunoscător, plus că vine cu alte povești", mai adaugă românca.

„Ai noștri nu ne vor acasă“

 

"Și uite așa continuam să ne vedem de treabă la 7.000 de km tot printre străini, că ai noștri nu ne vor acasă și pe deasupra îți mai dau și-o palmă să te trezești la realitate.

Am pierdut trenul... trebuia noi să ne trezim un pic mai repede, să nu ne uităm cum pleacă din gară cu lacrimi în ochi.

Vă pup. Îmi este tare dor de voi, de țară. Au trecut vreo 17 ani de când nu am mai simțit adierea vântului la marginea mării, roua de pe frunze și aerul curat al munților Carpați. Am muncit din greu 30 de ani cu gândul că într-o zi vom putea reveni. Personal nu am plecat din țară că am vrut, am fost doar un geamantan dus pe rotile peste mări și țări.

Vă las aici câteva poze cu munca noastră, o bucățică de pământ unde muncim 24/7. Eram mai bucuroși dacă pozele erau cu timbru de origine. Mergem înainte... cu gândul acasă.

Vă urez multă sănătate și pace sufletească de pe meleagurile Canadei", a scris românca pe grupul Mutat la țară - Viața fără ceas.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel